Matija Tomašković gostovao na Business Cafeu Sjeverna Hrvatska


Na jubilarnom 10. Business Cafeu Sjeverna Hrvatska, koji se održao 7. lipnja u Varaždinu, direktor tvrtke Evolva Matija Tomašković pričao je o svojim iskustvima u poduzetništvu i zajedno sa drugim gostima odgovorio na pitanje "Jesu li poduzetnici spremni za budućnost?" što je bila tema ovog druženja.

Matija je ispričao kako je u poduzetništvo krenuo nakon povratka iz Njemačke te je kroz nekoliko zgodnih anegdota dao primjere kako je kao poduzetnik morao naučiti biti uporan, osluškivati tržište i na vrijeme mijenjati smjer poslovanja. Istaknuo je kako je za uspjeh u poduzetništvu važno donositi mudre odluke, a uspjeh za njega znači raditi posao koji voliš.

Iako mu je još uvijek najveći gušt kad prione programiranju, kao direktor se mora posvetiti upravljanju tvrtkom koja danas ima 20-ak zaposlenih. Tvrtka Evolva radi poslovne web aplikacije za veće tvrtke što je uglavnom izrada po mjeri korisnika, dok je novost cloud usluga koja će uskoro učiniti Evolva rješenja još dostupnija poslovnim korisnicima.

Pričajući o iseljavanju mladih izvan Hrvatske, Matija smatra da negativne priče u medijima stvaraju demotivirajuće ozračje i zapravo je odgovornost uspješnih poduzetnika da mlade potaknu na poduzetništvo. Jedan od načina da se poveća motivacija mladih može biti gostovanje poduzetnika po osnovnim i srednjim školama te fakultetima kako bi mladima pokazali da se može uspjeti u Hrvatskoj.

O svojim poduzetničkim iskustvima i važnosti praćenja trendova pričale su i Marijana Belošević Green Chef i Ivana Matić, urednica portala Women in Adria. Business Cafe je moderirala Kristina Androlić, vlasnica tvrtke Androlić konzalting i vlasnica licence Business Cafe za Sjevernu Hrvatsku. Svi prisutni su se složili kako su ovakva inspirativna druženja izrazito važna za razmjenu poduzetničkih iskustava i poticanje pozitivnih promjena u društvu.