Vježbeničke tvrtke u Hrvatskoj dobivaju modernu metodu u nastavi


Tvrtka Evolva je započela sa edukacijama profesora i učenika Gospodarske škole Varaždin o korištenju edukativnog softvera Vježbenički ERP u nastavi Vježbenička tvrtka. Riječ je o obrazovno-informacijskom sustavu koji će učenicima olakšati savladavanje teorijskog znanja u simuliranom poslovanju poduzeća te im tako povećati konkurentnost na tržištu rada i olakšati samozapošljivost.


Razvoj ERP sustava je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta "Interdisciplinarni kurikulum srednjih strukovnih škola" čiji je nositelj Gospodarska škola Varaždin. Projekt se provodi u okviru poziva za dodjelu bespovratnih EU sredstava "Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama". Uz nositelja projekta, partneri na projektu su Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, Srednja škola M. A. Reljković Slavonski Brod i varaždinska softverska tvrtka Evolva koja je razvila sustav i svojim bogatim iskustvom u informatizaciji poslovnih procesa omogućila upotrebu informacijsko-komunikacijske tehnologije za modernizaciju nastave Vježbenička tvrtka prema realnoj poslovnoj praksi.

Učenici su imali prilike isprobati kako se u Vježbeničkom ERP-u rade evidencije, kreiraju poslovni dokumenti i odrađuju ostali zadaci iz područja administracije, marketinga, nabave, prodaje i računovodstva, a pri tome bilježe sve obavljene radne aktivnosti u učenički dnevnik kako bi nastavnik mogao ocjenjivati njihov rad. U sklopu sustava aktiviran je i web shop putem kojeg će učenici učiti o internetskoj trgovini, ali i prodavati stvarne artikle.

Osim što ostvaruje ciljeve koje je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) propisala za program Vježbeničke tvrtke u Hrvatskoj, ERP za vježbeničke tvrtke predstavlja upotrebu suvremenih tehnologija za učenje strukovnih sadržaja i poduzetničkih vještina te time donosi značajne koristi nastavnicima i učenicima, ali i općenito hrvatskom obrazovnom sustavu i gospodarstvu.

U tijeku je završni razvoj ovog softverskog rješenja, a finalni sustav će biti prezentiran na ovogodišnjem Sajmu vježbeničkih tvrtki. Ovom prilikom se pozivaju sve zainteresirane škole koje žele svojim učenicima olakšati savladavanje gradiva i stjecanje poduzetničkih kompetencija da dođu na Sajam kako bi se upoznali sa ovom novom nastavnom metodom, a sa zajedničkim ciljem da se modernizira obrazovanje u Hrvatskoj i stvara još sposobnija i poduzetnija radna snaga. Više o sustavu Vježbenički ERP možete pročitati na službenim stranicama projekta.