EU potpore za informatizaciju poslovnih procesa malih i srednjih tvrtki


Ministarstvo poduzetništva i obrta nastavlja primati prijave za natječaj Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) za poboljšanje poslovnih procesa. Iako su brojni hrvatski poduzetnici prepoznali ovaj natječaj kao priliku da smanje financijski teret digitalizacije i modernizacije poslovanja, veliki dio raspoloživih sredstava i dalje čeka kvalitetno pripremljene projekte.

Riječ je o bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) kojima se želi potaknuti povećanje produktivnosti, smanjenje troškova proizvodnje, povećanje prihoda od prodaje i izvoza, očuvanje i/ili otvaranje radnih mjesta. Potpore su namijenjene mikro, malim i srednjim tvrtkama koje bi ulaganjem u informacijske i komunikacijske tehnologije mogle poboljšati svoje poslovne procese, potaknuti rast i razvoj poduzeća te svoju konkurentnost na tržištu kao i konkurentnost zemlje na međunarodnim tržištima.

Potpore se mogu koristiti za izradu poslovnih informacijskih sustava poput sustava za upravljanje dokumentima (DMS), upravljanje poslovnim procesima (BPM), planiranje resursa poduzeća (ERP), upravljanje odnosima s kupcima (CRM) i drugih. Prihvatljivi troškovi odnose se na aktivnosti kao što su analiza postojećih poslovnih procesa, priprema plana za informatizaciju, izrada softvera uključujući programiranje, instaliranje i konfiguraciju, nabava računalne i ostale opreme, edukacija korisnika za korištenje tih novih sustava i troškovi vanjskih stručnjaka.

Vremena za dostavu projektnih prijava ima dovoljno jer je rok 30. lipnja 2015. godine, no, potrebno je pripremiti svu potrebnu dokumentaciju čiji važan dio je i kvalitetan projektni prijedlog pripremljen u suradnji sa stručnim timom. Kako bi se smanjili rizici i povećale koristi od informatizacije potrebno je razmisliti o određenim aspektima takvog zahvata o kojima možete čitati u objavi na Evolva blogu pod naslovom Informatizacija poslovanja.

Prezentacija sa informativne radionice Ministarstva dostupna je klikom na donju sliku, a sva natječajna dokumentacija nalazi se na web stranicama MINPO-a. Ciljevi ovog natječaja su u duhu misije tvrtke Evolva, stoga se pozivaju svi koji su u potrazi za iskusnim partnerom za informatizaciju svojih poslovnih procesa da se slobodno obrate za dogovor suradnje.Pritiskom na sliku otvara se prezentacija sa informativne radionice