Kako nam je softver pomogao osvojiti ISO 9001 certifikat


Nikolina Tomašković 20.03.2014. u kategoriji Poslovni softver

U ožujku 2013. godine kada smo osvojili certifikat prema normi ISO 9001:2008 auditori su u svom finalnom izvještaju istaknuli da je "...za svaku pohvalu postojeća informacijska podrška poslovanju koja osigurava informacije za realizaciju i praćenje čitavog niza procesa u sustavu upravljanja kvalitetom." (iz izvještaja certifikacijske kuće Lloyd's Register EMEA)


Evolva poslovne aplikacije koje naši zaposlenici koriste u svakodnevnom radu prije svega su učinkovit alat za upravljanje dokumentima i dobivanje statistike o poslovanju. Ovdje ćemo ukratko predstaviti neke od ključnih funkcionalnosti naših softvera koje prate zahtjeve norme ISO 9001. Svakoj upravi tvrtke koja razmišlja o tome što je sve potrebno za uvođenje sustava upravljanja kvalitetom bit će zanimljivo vidjeti kako poslovni softver može osigurati učinkovito upravljanje kvalitetom.


PROCESI NUŽNI ZA REALIZACIJU PROIZVODA

Razlog zbog kojeg svaka tvrtka uopće postoji je da proizvede neku vrijednost za svog klijenta. Kako bi se to ostvarilo na najučinkovitiji način potrebno je osigurati kontrolu nad svim potrebnim koracima u procesu realizacije proizvoda. U tvrtki Evolva sve aktivnosti po projektima pratimo u web aplikaciji Evolva TMS. Naši zaposlenici u jedne organizatore bilježe svoje radne zadatke po projektima, a na temelju te evidencije sustav daje izvještaje o odrađenim i planiranim zadacima što koordinaciju unutar timova čini lakšom. Rad zaposlenika vođen na ovakav način osigurava planiranje i izvršavanje svih koraka potrebnih za realizaciju projekta i u konačnici donosi veće zadovoljstvo klijenta.


UPRAVLJANJE RESURSIMA

Jedan od glavnih zahtjeva norme je da organizacija mora osigurati potrebne resurse. Aplikacija Evolva TMS u tom pogledu daje detaljne izvještaje jer na temelju evidencije o radnim zadacima zaposlenika generira statistiku po projektima koja prikazuje iskorištenost i raspoloživost resursa po projektima i vremenskim razdobljima.


UPRAVLJANJE DOKUMENTIMA I ZAPISIMA

Velika i možda čak presudna stavka u upravljanju kvalitetom su dokumentirani postupci i upravljanje zapisima. Uz svu potrebnu dokumentaciju po projektima, Evolva rješenje za centraliziranu evidenciju dokumentima omogućava brzo pretraživanje dokumenata tako da je svaki dokument lako dostupan putem interneta uz visoku zaštitu pristupa.


MJERLJIVI CILJEVI I NEPREKIDNA POBOLJŠANJA

Svaki odgovoran direktor vodi tvrtku prema uspjehu i teži neprekidnim poboljšanjima, a norma u tom smislu zahtjeva uspostavljanje i ocjenu ciljeva kvalitete. Tijekom godina poslovanja razvili smo bogatu statistiku aplikacije Evolva TMS koja predstavlja značajnu pomoć voditeljima projekata i direktoru u donošenju kvalitetnih odluka.


UČINKOVITA PRIMJENA SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM

Mogućnosti Evolva softverskih rješenja daleko su šire od ovdje navedenih zahtjeva norme, no čak i ovako kratak pregled daje okvirnu sliku kako informatičko rješenje služi upravljanju kvalitetom. Tumačenjem podataka u poslovnoj aplikaciji mogu se iščitati potrebne odnosno poželjne promjene koje odgovaraju na pitanje kako poboljšati pojedine procese i cjelokupno poslovanje tvrtke. Primjerice, naša statistika je jasno pokazivala da je trebalo određeno vrijeme da se novi zaposlenik uvede u rad. S obzirom na rast broja zaposlenika svake godine to nam je bio poticaj da pripremimo dokumentaciju i video materijale za tehničku edukaciju, a pomoću kojih sada svaki novi zaposlenik nakon samo par sati obiva potrebna sredstva i početnu edukaciju za rad.


POSLOVNI SOFTVER PO MJERI E KLJUČNA PODRŠKA UPRAVLJANJU KVALITETOM

Sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001 zahtjeva dokumentirani sustav kvalitete uz obvezu planiranja, provedbu definiranih koraka, analizu uspješnosti te kontinuirano poboljšanje. Razmišljate li o uvođenju sustava upravljanja kvalitetom vrijedi znati da je čak i bez ISO dokumentacije moguće osigurati kvalitetnu podršku poslovanju i podlogu za donošenje odluka. Poslovni softver izrađen po mjeri korisnika pri tome je ključna podrška upravljanju kvalitetom.


Evolva je specijalizirana za razvoj poslovnih web aplikacija koje služe za automatizaciju poslovnih procesa, upravljanje dokumentima, izvještavanje, postavljanje i kontrolu poslovnih ciljeva. Naša softverska rješenja koriste snagu napredne informacijske tehnologije kako bi korisnicima omogućili povećanje efikasnosti i kontrolu nad poslovanjem. Brže, lakše i kontrolirano odvijanje procesa ostvaruje se na zadovoljstvo klijenta čime se postiže veća konkurentnost i kontinuirani rast poslovanja što je i krajnji cilj upravljanja kvalitetom.


Kontakt

Prodaja

Tel: +385 (0)42 658-550


Pratite nas