Kako smo počeli upravljati znanjem u tvrtki Evolva


Nikolina Tomašković 08.09.2014. u kategoriji Evolva

Nedavno smo dobili upit od studentice Fakulteta organizacije i informatike da u svom diplomskom radu opiše praksu upravljanja znanjem u tvrtki Evolva. Potaknuti interesom za tu temu prisjetili smo se kako smo tijekom godina rada uočavali konkretne potrebe razmjene znanja unutar naše tvrtke, a na temelju čega smo izgradili praksu upravljanja znanjem.

ZNANJE U FUNKCIJI INOVACIJA
U tvrtki Evolva potičemo inovativne pristupe u radu kako bismo našim klijentima omogućavali da korištenjem naših rješenja brže i lakše postižu svoje poslovne ciljeve. Znanja koja su nam pri tome potrebna stvaramo kroz stjecanje profesionalnog iskustva i novih kompetencija, edukacije na konferencijama i razne druge stručne razmjene iskustava. No, znanje je kapital koji vrijedi koliko vrijedi njegova primjena. Zato nam je važno da znanje pohranjujemo na odgovarajući način kako bi ga svaki zaposlenik ovisno o trenutnim i budućim potrebama mogao dalje obogaćivati i primjenjivati na konkretnim projektima.

PRIJENOS ZNANJA E PRILIKA ZA STVARANJE BAZE ZNANJA
S obzirom da znanja najčešće prenosimo na redovitim sastancima i internim edukacijama, a isto tako na početnim edukacijama novih zaposlenika, shvatili smo da su to odlične prilike za stvaranje baze znanja. tkad smo uveli snimanje edukacija nastaje sve veća količina audio/video tutoriala koji su dostupni svima kojima ta znanja i iskustva mogu biti od pomoći. Također, snimamo i predavanja naših predavača na konferencijama na kojima razmjenjujemo iskustava o praktičnoj upotrebi znanja u području razvoja poslovnih web rješenja i naprednih web tehnologija. Snimljena predavanja i radionice posebno su vrijedni novim zaposlenicima koji se pomoću tih materijala brzo upoznaju sa našom tehnologijom Evolution Framework i mogućnostima njene primjene.

AKTUALNE POTREBE ZA ZNANJEM
Osim sastanaka vezanih za određene projekte, redovito održavamo tjedne koordinacije na kojima pomoću tjednog izvještaja iz naše aplikacije Evolva TMS prolazimo kroz sve izvršene zadatke proteklog tjedna i planirane aktivnosti za sljedeći tjedan te tako pregledavamo statuse svih projekata. To je prilika da članovi odvojenih timova ukratko prezentiraju dobra rješenja koja su implementirana na njihovim projektima i pomognu jedni drugima svojim iskustvima. Tako se odvija ne samo direktan prijenos znanja /strong>već odmah prepoznajemo i sve strong>aktualne potrebe za znanjem i edukacijama.

KVALITETNA I DOSTUPNA DOKUMENTACIJA
Iako je komunikacija među zaposlenicima slobodna, usmeni razgovori i email poruke često sadrže informacije koje mogu koristiti i drugim kolegama. Zato je važno prepoznati znanje koje vrijedi dokumentirati. Još od osnivanja tvrtke nastajala je tehnička dokumentacija i razne upute za tehnologije koje koristimo, a tu dokumentaciju sada dalje ažuriramo i nadopunjujemo te je dostupna na svima poznatoj lokaciji na centralnom serveru ili web stranicama. Certificiranjem našeg sustava upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001:2008, znanje iz postojeće dokumentacije je postalo dio ISO dokumentacije u kojoj smo definirali sve korake procesa razvoja softvera i kreirali pripadajuće radne upute za pojedine korake procesa i postojeću infrastrukturu, kao i radne upute za nove zaposlenike. Sve te upute olakšavaju rad programera i voditelja projekata, osiguravaju kvalitetu pojedinih koraka procesa, a ujedno ostavljaju prostor da se dalje poboljšava svaka ta radna uputa i s njome proces na koji se odnosi.

VAŽNOST INOVATIVNOG OKRUŽENJA
Naš sustav upravljanja kvalitetom osigurava da primjenom znanja ostvarujemo ciljeve kvalitete naše tvrtke i donosimo poslovne koristi našim klijentima i korisnicima naših rješenja. Zbog toga kroz programe izobrazbe planiramo upravo one edukacije koje će koristiti potrebama tekućeg projekta i primjeni novih tehnologija za razvoj naših inovacija. Posebno nam je važna suradnja sa stručnim udrugama, konzultantima, obrazovnim i razvojnim institucijama kao što su Hrvatska udruga Java korisnika (HUJAK), Fakultet organizacije i informatike, Tehnološki park Varaždin i drugi, jer u takvom novativnom okruženju dobivamo nužno potreban protok znanja i otkrivamo raznolike i široke mogućnosti primjene stečenog znanja.

KULTUROM ZNANJA DO OSTVARENJA MISIJE TVRTKE
Kao što govori misija tvrtke Evolva, znanja o naprednim informacijskim tehnologijama i mogućnostima web arhitekture koristimo za usavršavanje naše tehnologije Evolution Framework i povećanje kvalitete naših rješenja. Sa tim ciljem, trudimo se primjećivati sve prilike za poboljšanje prijenosa znanja kroz cijelu organizaciju kako bi svatko znao gdje može naći ono znanje koje mu treba te kako ga lako primijeniti. Razmišljajući o upravljanju znanjem možemo sa ponosom ustvrditi kako smo u našoj tvrtki pomoću kulture znanja, pozitivne radne atmosfere i timskog rada stvorili poticajnu sredinu koja teži napretku, a zaposlenici su svjesni kako ostvarenjem svojih potencijala stvaraju vrijednost koju nudimo klijentima.


Kontakt

Prodaja

Tel: +385 (0)42 658-550


Pratite nas