Okrugli stol Obrazovanje za zapošljivost diplomanata u ICT-u


U četvrtak 5. studenog 2015. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu održan je Okrugli stol pod nazivom Obrazovanje za zapošljivost diplomanata u ICT-u u sklopu istraživačkog projekta Razvoj modela za pružanje podrške diplomantima u ranom razvoju karijera. Među 40-ak predstavnika studenata, alumnija, nastavnika, poslodavaca te predstavnika institucija visokog obrazovanja Okruglom stolu prisustvovao je i Matija Tomašković, direktor tvrtke Evolva koja sudjeluje u projektu Stand4INFO kojeg provodi Fakultet organizacije i informatike.


Na početku Okruglog stola doc.dr.sc. Zlatko Erjavec predstavio je projekt Stand4INFO - Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području informatike u sklopu kojeg Evolva pomaže u stvaranja novih standarda obrazovanja, dok je Katarina Pažur Aničić predstavila projekt Razvoj modela za pružanje podrške diplomantima u ranom razvoju karijera. Ova oba projekta su, pod vodstvom Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, usmjerena na poboljšanje zapošljivosti diplomanata u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Nakon predstavljanja projekata prezentirani su pozitivni primjeri suradnje između akademskog i poslovnog sektora. Prezentacije su održali predstavnici tvrtki, zatim Vjeran Bušelić, viši predavač i voditelj centra za IT karijerno savjetovanje na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, doc.dr.sc. Hrvoje Džapo, voditelj karijernog centra Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Danijel Dadović, voditelj Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Nakon uvodnih prezentacija uslijedila je diskusija koju je moderirala prof.dr.sc. Blaženka Divjak, a u nastavku su sudionici kroz rad u grupama dali prijedloge mjera i aktivnosti kojima bi se doprinijelo boljoj zapošljivosti diplomanata kroz međusobnu suradnju i koordinaciju. Sudjelovanjem u spomenutim projektima Evolva podržava ovakvu konstruktivne i kontinuiranu komunikaciju sa obrazovnim institucijama kako bi, prema konkretnim potrebama i izazovima, dala svoj doprinos za stvaranje i zapošljavanje kvalitetnih ICT stručnjaka.