Razvoj softvera po mjeri ili gotovo rješenje?


Nikolina Tomašković 19.03.2014. u kategoriji Poslovni softver

Često se susrećemo sa upitima klijenata koji u potrazi za softverskim rješenjem razmatraju razvoj po mjeri, ali i konfekcijska rješenja koja već postoje na tržištu. Iako gotova rješenja mogu biti odmah dostupna i kratkoročno povoljnija, takva općenita rješenja ne mogu zadovoljiti specifične potrebe korisnika. Zato savjetujemo da se kod donošenja ove odluke preispitaju potrebe naručitelja i korisnika prema nekoliko kriterija koje donosimo u nastavku.


SPECIFIČNOSTI POSLOVNIH PROCESA TVRTKE

Informacijski sustav izrađen prema specifičnim potrebama točno prati poslovne procese tvrtke kako bi se pojednostavnili i ubrzali pojedini koraci procesa. Kod gotovih rješenja situacija je obrnuta jer korisnici moraju prilagoditi svoje ponašanje mogućnostima softvera pri čemu se dovodi u pitanje dobrobit već uhodanih procesa. Razlog tome je što takvo rješenje, nastalo prema općoj praksi, baca specifičnosti tvrtke u drugi plan.


BEZBOLNA EDUKACIJA KORISNIKA

U idealnom slučaju poslovna aplikacija slijedi točan poslovni proces kojeg svi korisnici dobro poznaju pa u za njih prirodnom slijedu koraka lako koriste aplikaciju u svom radu. Pri uvođenju već postojećeg rješenja to nije slučaj jer zahtijeva prilagodbu načina rada pa time i određeno vrijeme učenja.


KVALITETNA TEHNIČKA PODRŠKA

Jedna od glavnih odrednica kvalitete softvera je pouzdana korisnička i tehnička podrška. Tvrtke koje rodaju gotova rješenja u pravilu nude samo odgovore na najčešća pitanja dok su intervencije na specifične situacije ograničene i skupe. Kada angažirate softversku tvrtku za izradu rješenja ciljano za Vas tada tehnička podrška podrazumijeva pristup programerima koji su sudjelovali u razvoju rješenja, a koji su na raspolaganju a svaki aš pojedinačni zahtjev.


NADOGRADNJE U BUDUĆNOSTI

Prilikom uvođenja novog sustava valja voditi računa i o eventualnim zahtjevima koji se mogu pojaviti u budućnosti, a koji mogu dovesti do financijskih ili korisničkih žrtvi. Za razliku od gotovog rješenja čija nadogradnja je stavljena na milost ili nemilost novih verzija koje se rijetko pojavljuju, custom-made rješenje znači potpunu lobodu kod budućih dorada prema Vašim konkretnim potrebama.


VRIJEME POTREBNO ZA UVOĐENJE NOVOG SUSTAVA

Nažalost, jedan od često presudnih faktora kod odabira novog informacijskog sustava je vrijeme potrebno za njegovo uvođenje. Razvoj potpuno novog softvera gubi ovu bitku jer željena razina kvalitete zahtjeva određeno vrijeme projektiranja, programiranja i testiranja, dok gotovo rješenje može već isti dan biti spremno za upotrebu. No, razvoj rješenja po narudžbi je dugoročna investicija u koju se isplati uložiti određeno vrijeme danas kako bi se značajne koristi ubirale dugoročno.


UKUPNI TROŠKOVI

Nakon razgovora o zahtjevima korisnika i mogućnostima softvera prije ili kasnije dolazimo do pitanja: "Koliko košta izrada softvera po mjeri?" Iako se gotova rješenja čine kao povoljnija opcija, iza naizgled niže cijene stoji nekoliko zamki. Zato svakako valja proučiti što cijena obuhvaća, možda u paketu dobivate i ono što ne trebate, a cijena paketa ovisi o broju korisnika ili količini dokumentacije ili nekom drugom faktoru koji s vremenom može dovesti do povećanja troškova. Kad naručite razvoj poslovne aplikacije striktno po Vašoj narudžbi susrest ćete se sa većim inicijalnim ulaganjem, ali dobivate kompletno rješenje na neograničeno korištenje, uz višestruke dugoročne koristi.


ODLUKA JE NA VAMA - IMAJTE NA UMU DUGOROČNE CILJEVE

Ukoliko imate općenitu potrebu i jednostavan poslovni proces, gotova rješenja na tržištu mogu biti zadovoljavajuće rješenje. Međutim, ako ste svjesni specifičnosti svog procesa i naročito poboljšanjakoja želite uvesti u svoje poslovanje, tada ste spremni za razvoj rješenja ciljano za Vas. Softver po mjeri će donijeti efikasnije poslovanje koje će omogućiti brže ostvarenje Vaših kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. Izrada softvera samo za Vaše potrebe je investicija za dobrobit cijelog poslovanja i budući rast, stoga ga preporučamo svakoj tvrtki koja brinući o tekućem poslovanju vodi računa i o uspješnijoj budućnosti.


ISKUSTVO I TEHNOLOGIJA TVRTKE EVOLVA U RAZVOJU SOFTVERA PO MJERI

Evolva već više od 11 godina uspješno rši informatizaciju poslovnih procesa svojih klijenata. ako bismo našim klijentima ponudili sve prednosti izrade poslovnih rješenja po mjeri korisnika, koristimo vlastitu naprednu tehnologiju Evolution Framework za razvoj poslovnih web aplikacija kroz sve ključne faze razvoja:


  • Brzo prototipiranje ekrana- pomoću vizualnog editora možemo brzo prikazati konačan izgled orisničkih sučelja u svrhu lakšeg dogovora oko izgleda ekrana i funkcionalnosti aplikacije,
  • Tehnička i korisnička dokumentacija - tijekom razvoja rješenja nastaje dokumentacija sa najvažnijim informacijama za lako korištenje novog sustava,
  • Integracija sa postojećim sustavima - zbog poznavanja širokog spektra tehnologija u mogućnosti smo povezati novokreirano rješenje sa postojećim sustavima kod klijenta kako bi se stvorila smislena i funkcionalna cjelina,
  • Nadzor rada sustava - koristimo napredne alate i izvještaje za analizu performansi sustava e u skladu sa rezultatima vršimo potrebne korekcije i poboljšanja,
  • Daljnje nadogradnje - ovisno o kasnijim potrebama klijenta sustav možemo lako proširiti odatnim funkcionalnostima.


Ukoliko ste u ovom postu prepoznali svoje potrebe i ciljeve za izradu Vašeg poslovnog softvera po mjeri slobodno nam pošaljite pit.


Kontakt

Prodaja

Tel: +385 (0)42 658-550


Pratite nas