Integrirani informacijski sustav ostvario ciljeve EU projekta


ERP sustav kojeg je Evolva razvila u sklopu EU projekta moderna je metoda koja će olakšati savladavanje poslova u poduzeću čime je ostvaren cilj projekta, a to je da se pomoću informacijske-komunikacijske tehnologije stvara kompetentnija i poduzetnija radna snaga. Projekt je ovih dana priveden kraju te je tom prigodom u utorak 03. svibnja 2016. godine održana završna konferencija na kojoj su nositelj i partneri projekta predstavili ostvarene rezultate, a uvaženi gosti su izrazili zadovoljstvo velikim potencijalom kojeg suvremene nastavne metode razvijene na ovom projektu imaju za daljnju primjenu. Glavna događanja koja su obilježila proteklih godinu dana koliko je trajao projekt donosimo u nastavku.

Da podsjetimo, projekt pod nazivom "Interdisciplinarni kurikulum srednjih strukovnih škola" (IKSSŠ) je pokrenula Gospodarska škola Varaždin te je financiran bespovratnim EU sredstvima iz natječaja "Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu sa Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom" kojeg provodi Europski socijalni fond, a za predstavljanje projekta kreirane su službene web stranice IKSSŠ projekta. U sklopu projekta Evolva je kao IT partner bila zadužena za razvoj edukativno-informacijskog ERP sustava.

Projekt je počeo u svibnju 2015. godine kada je na konferenciji za medije u Varaždinu predstavljen projekt izrade edukativnog ERP sustava pod nazivom Vježbenički ERP koji će se koristiti u nastavi Vježbenička tvrtka.


U mjesecima koji su slijedili projekt je predstavljen u gradovima partnera. Jedan od partnera projekta je Srednja škola Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda pa je edukativni ERP za srednje škole predstavljen u Slavonskom Brodu na konferenciji za medije održanoj 16. listopada 2015. godine.

Slika je preuzeta sa portala Slavonski.hr


Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split je također kao partner projekta organizirala predstavljanje projekta na konferenciji za medije 29. siječnja 2016. godine u dvorani Splitsko-dalmatinske županije.

Slika je preuzeta sa portala Dalmacija News


Reportaže sa tih događanja možete pogledati na službenom YouTube kanalu projekta.

Kako je razvoj Vježbeničkog ERP-a tekao prema planu, početkom 2016. godine su održane edukacije prvih korisnika. Predstavnici razvojnog tima tvrtke Evolva su na edukaciji nastavnika u Gospodarskoj školi Varaždin demonstrirali kako edukativni ERP pomaže kad je u pitanju priprema nastavnog sata te koordinacija, praćenje i ocjenjivanje rada učenika.


Ubrzo nakon toga objavili smo kako vježbeničke tvrtke u Hrvatskoj dobivaju modernu metodu u nastavi što je bilo povodom edukacije učenika Gospodarske škole Varaždin. Upravo oni su prvi isprobali kako se u sustavu Vježbenički ERP odrađuju poslovi u okviru glavnih organizacijskih jedinica u poduzeću, a to su administracija, nabava i skladište, financije i računovodstvo, proizvodnja, te prodaja sa naglaskom na internet trgovinu za potrebe čega je kreiran i web shop. Uz to su upoznali i digitalni učenički dnevnik putem kojeg nastavnik lako ocjenjuje njihov napredak i rad. Na taj način se odvija učenje kroz rad sve do trenutka kada učenik može samostalno primijeniti teorijska znanja u stvarnom poslovanju poduzeća.


Kako bi se rezultati ovog projekta približili nastavnicima i učenicima ostalih srednjih škola koje provode nastavu Vježbenička tvrtka, sustav Vježbenički ERP je predstavljen:

- na Međužupanijskom sajmu vježbeničkih tvrtki u Bjelovaru


- na gostovanju u Srednjoj ekonomskoj školi u Mariboru


- na Sajmu vježbeničkih tvrtki u Varaždinu


Vježbenički ERP je kroz ovaj projekt namijenjen učenicima i nastavnicima u strukovnim školama kako bi se pripremili za rad u stvarnom poslovnom svijetu, što je odličan primjer primjene IKT tehnologije u obrazovanju čije mogućnosti su zapravo neograničene. Budući da se nastava Vježbenička tvrtka trenutno odvija uglavnom bez softverskog rješenja, za lakši početak korištenja sustava dostupne su video upute za Vježbenički ERP.


ERP sustav općenito ima iznimno važnu ulogu za odvijanje poslovnih procesa u poduzeću. Nažalost, ERP sustavi u Hrvatskoj često ne koriste puni potencijal poduzeća jer proizvođači ERP sustava nude gotova rješenja pa se poslovanje mora prilagođavati funkcionalnostima ERP-a, ali ako poduzeće želi poštivati specifičnosti svojih procesa za učinkovitije poslovanje nužna je izrada ERP sustava po narudžbi.

Evolva je svojim bogatim iskustvom u informatizaciji poslovnih procesa pomogla u ostvarenju ciljeva ovog EU projekta na način da je izradom softvera po narudžbi dobiveno specifično softversko rješenje u obliku edukativno-informacijskog sustava. ERP za vježbeničke tvrtke predstavlja učenje teorijskog znanja, ali i izvršavanje konkretnih poslova u simuliranom poslovanju poduzeća, a sveukupni rezultat je veća zapošljivost učenika. U svrhu održivosti projekta pozivaju se obrazovne institucije da se o rezultatima projekta informiraju kod nositelja projekta Gospodarska škola Varaždin, a za sve informacije u vezi korištenja Vježbeničkog ERP-a i općenito razvoj softvera po narudžbi slobodno se obratite tvrtki Evolva putem kontakt obrasca.


I za kraj, donosimo intro video koji je prikazan na završnoj konferenciji projekta u kojem su prikazane glavne funkcionalnosti sustava i prednosti koje donosi Vježbenički ERP: